Tutorial Tulisan Guna Gambar Sendiri

Posted by : Irene Sulastrie
Selamat malam korang semua!!! Malam nie olen ada try lah edit2x tulisan guna photoscape kan.. Tak tahu lah benda nie dah lama ker atau olen jer yang ketinggalam zaman kan.. Tapi tu semua x penting.. Yang olen taw olen nak share dengan korang juga.. Hehehe... Tapi mesti ada yang tertanya2x tulisan gambar sendiri?? Macam mana maksudnya tu?? Mari kita nengok sama2x mcm mna rupa bentuknya okay..

Abaikan background belakang k... Yang olen nak fokuskan cuma
background tulisan tu jer.. Ada macam corak2x polka dot kan...

Tuto nie style olen sendiri.. So,hope korang senang nak faham erk.. Dah!! Jom Kita Mulakan...

>> Pertama korang kena lah ada photoscape and GIMP .. Dua tu jer yang korang perlu ada.. Tak banyak own...
>> Lepas tu,korang buka photoscape korang tu then cari button menu.. Macam buat header..
>> Tulis lah apa yang korang nak tulis... Macam pic dekat bawah nie..


>> Lepas dah siap taip perkataan korang,korang save k..
>> Then,buka plak gimp korang.. Kita nak transparent kan tulisan kita..
>> Cara nak transparentkan plak macam nie,pergi  Layer ~ Transperancy  ~ Add Alpha Chanel...
>> Then tengok pic kat bawah nie plak...

Nak transparent kan klik kotak warna hitam yg olen tunjukkan tu...
Klik untuk Bigger.. Hahahha

>> Kalau dah korang save.. Tapi Save As taw...


>> Lepas tu kan korang buka photoscape korang balek then pilih gambar untuk di jadikan background tulisan tu... Lepas tu,korang add photo yg tulisan korang transparent kan tu.. 

Macam pic tu.. Faham x??

>> Kalau olen,dah siap,olen crop tulisan tu.. Then hias letak background ker apa ker...
>> Dah siap dah sebenarnya... Hahahah. Jadi lah pic tu macam kat bawah nie :)


Dah habis dah tutonya.. Selamat malam korang semua!! Selamat mencuba!!

2 comments :

Rina Supian said...

sy suka tuto ni, dah lama cari :)

м¡sђ. oŁξи said...

ya ker rina?? Alhamdulillah akhirnya aw jumpa juga kan...
hehehe..klu ada ap2x nak tanya er,x paham ker tanya jer k :)