Sᴜsᴀʜ ᴋᴇʀ ɴᴋ ᴄᴀʀɪ SAHABAT SEJATI???

Posted by : Irene Sulastrie
Assalamualaikum semua!! Sealamat Pagi!! Apa khabar korang semua pagi nie? Sihat x? Waahhh!! Awalnya irene update blog hari nie.. Awal lah sgt kan. Dah pukul 10 dah pun.. Todays entry pasal sahabat.. Sahabat lagi,sahabat lagi.. Bosan ker?? Rasanya klu pasal sahabat x ada lah bosan sgt kan. Entry pagi nie bersamaan 24/02/2013 hari ahad bertajuk
Sᴜsᴀʜ ᴋᴇʀ ɴᴋ ᴍᴇɴᴄᴀʀɪ SAHABAT SEJATI???
Bagi korang semua susah erk nk cari sahabat sejati?? Ada yg cakap susah,ada juga yg cakap senang and ada yg cakap x tahu.. Sebab dia x ada sahabat sejati lagi ataupun x taw meaning sebenar sahabat sejati.. Before kita pergi jauh bahawasanya sahabat nie sebenarnya ada dua type..  Yg 1st sekali sahabat yg membawa kita ke SYURGA dan yg 2nd sahabat yg akan mencampakkan kita ke dalam NERAKA..
Namun,hakikatnya sahabat hanya satu iaitu sahabat yg akan membawa kita ke SYURGA. Sahabat yg akan membuat kita selalu mengingati Allah SWT.

Seperti yg saya tahu dan anda yg tahu sahabat itu secara fitrahnya,manusia memerlukan seorang sahabat.. Betul x?? Tak kira lah sahabat sebagai isteri or suami mahupun kawan sebagai seorang sahabat.
Kita sebagai manusia x ada satu pun yg sempuran kerana kesempurnaan itu hanya milik Allah SWT. Disebabkan itu lah kita memerluka seorang sahabat sebagai pelengkap kepada kelemahan kita,penguat semasa kita lemah,menghulurkan tangan saat kita jatuh dan penghibur saat kita berduka.. :)
Lagi satu nk share dgn korang semua.. Bersahabat lah semata-mata mencari keredhaan Allah SWT.. Tidak lebih dari itu!!!


Kalau korang semua nk menjadi sahabat yg terbaik korang kena lah jadi macam kat bawah nie..

 1. BERSAHABAT KERANA ALLAH SWT..
  ~ Maksudnya di sini kita bersahabat kerana Allah SWT bukan kerana HARTA,KEPINTARAN,KETURUNAN,NAFSU SYAHWAT,PENGARUH,KUASA dan sebagainya..
 2. BERSAHABAT PERLU BERLAPANG DADA..
  ~ As we know lah kan hati kita nie mudah tersentuh or org putih cakap touching2x bila sahabat kita berubah or berkasar dgn kita.. Sebab tu lah kita kena lawan sikit masalah hati kita nie agar x mudah touching or kecewa agar persahabatan kita berkekalan. Try to be understanding person.
 3. BERITSAR DALAM PERSAHABATAN..
  ~ Itsar bermaksud melebihkan sahabat berbanding dirinya sendiri.. So,thats mean jangan pentingkan diri sendiri kerana kita bukan seorang.. Kita ada seorang lagi yg penting dalam diri kita,iaitu sahabat kita..
 4. WUJUD KEFAHAMAN YANG SAMA..
  ~ Bila kita bersahabat,kita kena tahu maksud or erti sahabat kerana masih ramai lagi yg kurang memahami erti persahabatan.. So,peranan kita sebagai seorang sahabat yg baik insyaAllah kita kena lah bg sahabat kita faham,tahu,mengerti tentang persahabatan.. :)

  Tu jer nk share pagi nie.. Jaga sahabat anda semua!!! :)
  Merci,arigatogozaimasu,thank you,terima kasih sebab sudi derma sedikit waktu
  singgah di blog saya.. :)

No comments :